Wandeling met een dubbel gevoel
De werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof van de Historische Vereniging Oud Veenendaal gaat dit jaar op de dag van de Nationale Dodenherdenking weer een gezamenlijke wandeling maken langs de graven van de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Woensdag 4 mei hopen de werkgroepleden met familie van de slachtoffers, genodigden en belangstellenden om 15.00 uur de ongeveer drie kwartier durende wandeling te maken.
Werkgroepvoorzitter Kemp van Ginkel benadrukt dat herdenken sinds enkele maanden een bijzondere lading heeft gekregen. ,,Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne komen verschrikkelijke beelden onze huiskamers binnen. Ook in Veenendaal hebben tussen 1940 en 1945 meer dan tweehonderd mensen die hier woonden, werkten of geboren zijn het leven verloren. Als je dat projecteert op het huidige inwoneraantal spreek je over meer dan duizend slachtoffers. De impact was in de 40-er jaren in Veenendaal dan ook enorm groot. En nog is er verdriet in vele families.”
Het aantal slachtoffers dat daadwerkelijk op De Munnikenhof begraven ligt of heeft gelegen is kleiner. Veel slachtoffers liggen op militaire begraafplaatsen begraven of zijn in het buitenland vermoord in de gaskamers. Van Ginkel: ,,Bij zeventig graven plaatsen we een tekstbord met daarop de foto van het slachtoffer. Ook staat omschreven op welke wijze het desbetreffende slachtoffer om het leven is gekomen.” Dit jaar zal men tijdens de wandeling kort stilstaan bij het graf van Margaretha Weppelman-Vink. Sinds kort wordt zij, na grondig onderzoek van de werkgroep, ook als oorlogsslachtoffer aangemerkt. Bij haar graf zal door wethouder Dylan Lochtenberg voor de eerste keer een tekstbord worden geplaatst.
Iedereen is op 4 mei welkom op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg 4 te Veenendaal. We verzamelen tussen 14.45 en 15.00 uur bij de aula. Van Ginkel vult nog aan: ,,Mocht men op 4 mei verhinderd zijn maar toch de wandeling graag willen maken, dan kan men dit nog doen tot en met dinsdag 10 mei. We bevestigen een bus met daarin plattegronden aan het toegangshek bij de parkeerplaats. Hierop staat aangegeven waar de oorlogsslachtoffers begraven liggen. Ook de richtingspijlen en de tekstborden laten we een week lang staan.”