28-08-2022

Open Monumentendag 10 september

Op zaterdag 10 september vieren we Open Monumentendag in Veenendaal met allerlei gratis activiteiten voor jong en oud rondom het thema ‘duurzaamheid’. Om 10:00 zal Open Monumentendag 2022 in Veenendaal officieel van start gaan in De Cultuurfabriek!

Download hier ons programmaboekje! en hier de fiets/wandelroute.

In de hal van De Cultuurfabriek zijn er gratis activiteiten voor jong en oud: een stadswandeling, boekverkopen, een duurzaamheidsmarkt, een FabLab workshop, een knutselworkshop en een fotospeurtocht. Download hier het programma van deze dag.

Ga mee op allerlei rondleidingen, zoals bij het gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829, stadswandeling met Jaap Pilon, Diddersgoed, Huize de Tol en de Vredeskerk. Of neem een kijkje bij de nieuwe locatie van IVN Veenendaal-Rhenen “De Groenhof” (het Natuur-en Milieu Educatief Centrum) of bij een duurzame energiepostieve woning!

Bij Molen de Vriendschap zijn diverse activiteiten en bezienswaardigheden, zo zullen regelmatig rondleidingen plaatsvinden en er zijn diverse stands aanwezig met activiteiten, oude ambachten en de Bijenvereniging Veenendaal.

Op de locatie aan de Slaperdijk (hoek Ruisseveen) is men in mei van dit jaar gestart met de aanleg van een uniek gebied voor natuurontwikkeling: De Turfweide. Hoe dit tot stand is gekomen; hoe het beheer hiervan gaat plaatsvinden en wat hiervan de betekenis is voor Veenendaal zal ter plaatse toegelicht worden.

In de Brugkerk, de Vredeskerk en in de Oude Kerk zijn er verschillende organisten die de kerk zullen vullen met hun orgelspel. In de Oude Kerk kan je ook zelf een poging wagen en de vleugel bespelen!