03-04-2023

Herdenking oorlogsslachtoffers Munnikenhof

Op 3 mei plaatst de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof, onderdeel van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, ongeveer 70 tekstborden bij graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tevens staan tekstborden bij enkele lege graven van oorlogsslachtoffers die zijn overgebracht naar bijvoorbeeld het Nationaal Ereveld in Loenen.

Een bijzonder graf is het verzamelgraf dat in de laatste weken van april 1945 is gebruikt om vele Veense slachtoffers tijdelijk te begraven. In die periode vielen er, door beschietingen van de geallieerden troepen op Duitse posten in Veenendaal, veel burgerslachtoffers. Op de tekstborden staat daar informatie over en een foto van het slachtoffer.

Een plattegrond met route aanduiding vindt u bij/aan het toegangshek in een houten box. De route, aangegeven door pijlen, spreekt voor zich.
Het betreft een vrije wandeling. Iedereen kan vanaf 4 mei, 14.00 uur, op eigen gelegenheid deze wandeling maken. Op 4 mei zullen leden van de werkgroep tussen 14.00 en 16.30 uur op de begraafplaats aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ze zijn herkenbaar aan hun badge.

In de week van 8 tot 12 mei kunnen ook scholen gebruikmaken van de gelegenheid om de route langs de meer dan 90 oorlogsslachtoffers te wandelen.

De tekstborden en de routepijlen zullen blijven staan tot maandagmorgen 15 mei 08.00 uur. De begraafplaats is te bezoeken vanaf ’s morgens acht uur tot zonsondergang.

Voor informatie kunt u mailen met oorlogsgraven@oudveenendaal.nl.