06-06-2021

Handmolensteen

Historische Vereniging Oud Veenendaal schenkt Molen de Vriendschap een kweern

Op 19 december aanstaande viert Molen de Vriendschap het 25-jarig jubileum van de opening van de gerenoveerde molen door Z.K.H. Prins Claus in 1995. De Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV), viert dit jaar haar 35-jarig jubileum. Ter ere van deze gelegenheid sponsort de HVOV een handmolensteen, ook wel kweern genoemd. Hiermee kunnen bezoekers van de molen ervaren hoe een molensteen werkt.

Vrijdag 4 december vond de officiële overhandiging aan molenaar Peter Tijssen, Gert van Eden en bestuurssecretaris, Gert van Grootheest, plaats. De Historische Vereniging Oud Veenendaal werd vertegenwoordigd door de voorzitter Bert van den Bos en Hennie Henzen. Met de sponsoring draagt de HVOV als Vriend van de Vriendschap bij aan het in stand houden van én het bevorderen van belangstelling voor dit bijzondere Veense rijksmonument.

Beleef De Vriendschap

Er zijn mooie ontwikkelingen gaande bij Molen de Vriendschap aan de Nieuweweg 109. De molen is ook door de nieuwe eigenaar, Ingenious Tomorrow, in beheer gegeven aan de al bestaande stichting De Veense Stellingkorenmolen De Vriendschap. De stichting heeft als maatschappelijk doel dit bijzondere stukje Veens erfgoed te behouden en Molen de Vriendschap een verbindende rol te laten vervullen voor iedereen die Veenendaal en de omringende vallei een warm hart toedraagt. Onder het motto ‘Beleef De Vriendschap’ zal de molen meer zichtbaar en beleefbaar worden. Daarbij wordt de bijzondere historie van de molen gekoesterd, zodat de verhalen en ‘De Vriendschap’ nooit verloren zullen gaan.

Renovatie 25 jaar geleden

Het is alweer 25 jaar geleden dat de volledig gerenoveerde Vriendschap werd geopend door Z.K.H. Prins Claus. Een bijzonder moment voor alle betrokkenen en Veenendaal. Vanwege de huidige omstandigheden wordt op aangepaste wijze stil gestaan bij dit jubileum. Via onze sociale mediakanalen kan iedereen de ontwikkelingen bij de molen op de voet volgen. Hopelijk is de molen snel weer toegankelijk voor publiek, zodat u zelf het gebruik van de handmolensteen kunt ervaren. Molen De Vriendschap op Instagram en Facebook.

Een kweern is een korenmolen die met de hand wordt rondgedraaid. Deze kweern is gemaakt naar voorbeeld van de kweernen die de Romeinen in onze contreien gebruikten. Ze moesten makkelijk mee te nemen zijn en met de hand te bedienen zijn. Daarom maakte men ze niet al te groot.
De kweern is vooral educatief bedoelt. Hij maakt zichtbaar dat er voor het malen twee stenen nodig zijn, dat het graan er in het midden in gaat en er gemalen aan de buitenkant uitkomt, en hij maakt voelbaar dat malen veel kracht kost. Maar dat laatste deert kinderen niet. Ze krijgen er vaak niet genoeg van!