25-02-2022

Grondradar onderzoekt bodem oude begraafplaats

Op verzoek van onze werkgroep ‘Vrienden van het Gedenkpark de Oude Begraafplaats van 1829’ kwam er donderdagmorgen een bijzonder voertuig naar de in 1947 gesloten verklaarde begraafplaats aan de toenmalige Achterkerkstraat. Via haar contacten met ingenieursbureau Boot in Veenendaal, die op haar beurt weer samenwerkt met AT-KP.nl uit Zoetermeer, kon een bodemonderzoek geregeld worden. De vrijwilligers willen de gemetselde graven markeren en hopen dat er gedenkstenen en/of nummerpaaltjes in de grond zitten. Helaas is tot dusver in de archieven geen complete plattegrond gevonden.

Donderdagmorgen kwam  Sylvester Ramaker met een quad, waarachter een grote radar gekoppeld zat, de begraafplaats oprijden. Op het scherm verschenen diverse streepjes en zo nu en dan zag Ramaker een grafkelder onder zich doorkomen. Op een keer zelfs een dubbele grafkelder. Ramaker gaat de in de computer opgeslagen beelden op kantoor analyseren en hoopt in maart de Vrienden meer te kunnen vertellen.

De begraafplaats is nooit geruimd. Alles is nog intact. Bij de renovatie in 1987 zijn een aantal gedenkstenen in de container terecht gekomen en een vijftigtal is langs het middenpad gelegd. Niet meer op de oorspronkelijke plaats dus. Uit archiefonderzoek blijkt dat een vijftal families een kelder heeft laten metselen en achttien families zouden een gemetseld graf bezitten. Deze graven zitten nog steeds in de grond maar waar is nog onbekend. De Vrienden hopen dat AT-KP daar binnenkort duidelijkheid over kan geven.

De werkgroep krijgt het onderzoek door AT-KP en Boot gratis aangeboden. Petra van Es-Prins is communicatie adviseur van AT-KP: ,,Onze bedrijven zetten zich ook wel eens in voor maatschappelijke doeleinden en daarom bieden wij dit onderzoek geheel gratis aan.”