01-11-2022

Expositie over ‘De Schup’

Zaterdag 12 november gaat de tentoonstelling over “De Scheepjeswol” van start. Een samenwerking tussen de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) en het Museum Veenendaal. Waar de HVOV tal van foto’s, documenten en presentaties laten zien, zal het Museum Veenendaal tal van attributen van “De Schup” tentoonstellen.

Demonstraties.
Kunstenares Carla van Laar demonstreert het vilten van wol, Jan de Man van de Edesche Folkloregroep Felue demonstreert het oude ambacht Spinnen en museumvrijwilligster Riet Stoop zet een aantal keren het weefgetouw in het museum aan het werk. De dames van het Breicafé gunnen deze dagen de breinaalden geen rust.

Geschiedenis
De Scheepjeswol heeft een lange geschiedenis en is belangrijk geweest voor de werkvoorziening in en om Veenendaal. We gaan terug naar het jaar 1799. De Industriële revolutie heeft haar intrede gedaan. De turfwinning was over haar hoogtepunt heen, en huisnijverheid werd een bekend fenomeen.  Het kammen en spinnen van wol werd door vele Veenendalers dan ook thuis gedaan. Dirk Steven van Schuppen was één van de mensen met handelsgeest en vooruitziende blik. Er was meer te verdienen met mechanisatie en industrialisatie dan met thuis werken moet hij gedacht hebben.

Hij kocht veel wol direct van de boeren. Liet het kammen, wassen en spinnen bij de gezinnen thuis waarna hij het samen met ingehuurd personeel ging verven en weven. In 1855, het bedrijf bood toen al werk aan ruim 300 werknemers, overleed Dirk Steven. Het bedrijf werd onder de naam: “Veenendaalsche Sajet- en Vijfschachtfabriek v/h Weduwe D.S. van Schuppen en Zoon” voortgezet door zijn vrouw Anna Pannekoek en zijn 17 jarige zoon Steven. Deze Steven overleed voor zijn 50e verjaardag. Zijn grafsteen is terug te vinden op “Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829” aan het Kostverloren. Later werd de naam veranderd in “Scheepjeswol”. Het was nog steeds een echt familiebedrijf.

Al met al belooft het een interessante tentoonstelling te worden. De expositie is te bezoeken op 2 zaterdagen, namelijk op 12 en 19 november van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang voor het museum is op beide dagen gratis, bij de HVOV is de expositie naast deze zaterdagen ook op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur gratis te bewonderen.